Seurakuntavaalit 2022

Suomen evankelis-luterilainen kirkko valitsee luottamushenkilöt kirkkovaltuustoihin ja seurakuntaneuvostoihin seurakuntavaaleilla joka neljäs vuosi.

Naantalin alueen evankelis-luterilaiset seurakunnat, Merimasku, Naantali ja Rymättylä, muodostavat yhdessä Naantalin seurakuntayhtymän.

Naantalin seurakuntayhtymän seurakunnissa järjestetään samanaikaisesti kahdet vaalit. Vaaleilla valitaan jäsenet Merimaskun, Naantalin ja Rymättylän seurakuntaneuvostoihin, jotka johtavat seurakuntien toimintaa, sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon, joka on koko seurakuntayhtymän ylin päättävä elin.

Kumpaakin vaalia varten on omat ehdokaslistansa. Sama ehdokas voi asettua ehdolle molemmissa vaaleissa tai vain toisessa.

Vuoden 2022 tärkeät päivämäärät

• 8.-12.11. ennakkoäänestys
  • 20.11. varsinainen vaalipäivä klo 11-20

Ehdokkaat vuonna 2022

Tästä linkistä pääset tarkastelemaan Naantalin alueen seurakuntien ehdokaslistoja (pdf-tiedosto)

Äänestyspaikat

Tähän päivitämme tiedot ennakkoäänetyspaikoista sekä varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikoista.

Näin äänestät

Valtuusto valkoinen, seurakuntaneuvosto oranssi

Kahden vaalin järjestelmässä yhteisen kirkkovaltuuston ehdokasta ja seurakuntaneuvoston ehdokas äänestetään erillisillä lipuilla. Ehdokas voi olla ehdolla molemmissa vaaleissa tai vain toisessa. Äänestystilanne vaatiikin siis äänestäjältä tarkkuutta, että oikea numero tulee varmasti kirjoitettua oikean väriseen äänestyslippuun: valtuuston lippu on valkoinen, seurakuntaneuvoston oranssi.

Ehdokasta yhteiseen kirkkovaltuustoon äänestetään valkoisella lipulla.
Ehdokasta seurakuntaneuvostoon äänestetään oranssilla lipulla.

Mistä luottamushenkilöt päättävät?

Seurakuntavaaleissa valitaan seurakunnan toimintaa suunnittelevat, kehittävät ja ohjaavat kirkkovaltuuston ja seurakuntaneuvoston jäsenet.
Seurakuntavaaleissa valittavat luottamushenkilöt päättävät monista keskeisistä seurakunnan/seurakuntayhtymän toimintaan, hallintoon ja talouteen liittyvistä asioista. He päättävät esimerkiksi: seurakunnan kirkollisveroprosentista ja talousarvioista, rakennushankkeista, avustuksista, monista työntekijävalinnoista ja uusista viroista, seurakunnan toiminnan painotuksista sekä seurakunnan tilojen käytöstä.

Tärkeitä linkkejä

seurakuntavaalit.fi